Pentruder på veien til suksess

Pentruders historie begynner derfor ikke med noen smarte oppfinnere som ville lage verdens beste bormaskiner eller sager. Det hele begynte med et svært talentfullt og klokt hode som var besatt av rally. Anders Johnsen het en ung mann på begynnelsen av 70-tallet. Han hadde kjørt rally i flere år og var glødende opptatt av biler, fart og mekanikk. Men han var ikke fornøyd med effekten og holdbarheten på girkassene. Derfor begynte han å eksperimentere med nye løsninger til sine biler.

Han må ha vært et lite geni, for det tok ikke lang tid før andre ville ha samme girkasse som han hadde. De viste seg å fungere bedre enn noe annet. Kort fortalt startet han og kona Ingrid opp det som skulle bli forløperen til Tractive og startet produksjon av girkasser og kraftoverføringsenheter i større skala.

Ny utfordring, ny suksess

Når Anders etter noen år fikk forespørsel fra PP Såg & Borr AB i Falun om å utvikle en girkasse for en hydraulisk boremaskin med hans teknologi, kan man nesten tenke seg resten selv. Anders tok med all sin erfaring basert på overføringsteknikker som han hadde laget for motorsportsindustrien i Sverige og utviklet noe som ikke hadde vært benyttet tidligere i betongskjæringindustrien. Han lykkes like bra med dette oppdraget og det tok ikke lang tid før etterspørselen vokste her også.

Der, ett eller annet sted ble det vi i dag kjenner som Pentruder, født.

Den første boremaskinen fra 1977.

Sekvensiell girkasse for forhjulsdrift fra Tractive

Et geni med tannhjul

Forbindelsen mellom rally og betongsager er kanskje ikke helt klart enda, men enkelt fortalt handler det om kraftoverføring. Det er det girkasser gjør og det er der de gode skilles fra de dårlige. Anders’s løsninger var rett og slett de andre overlegne. Han var et geni på tannhjul, han var godvenner med dem og fikk dem til å arbeide sammen på en måte som man ikke hadde sett tildigere. Kraften han fikk ut av sine innovative løsninger gjorde at han kunne produsere mer effektive, lettere og mer holdbare kraftoverføringsenheter enn noen andre.

I dag er cirka 10% av produksjonen på Tractive girkasser for racing- og rallybiler. De resterende er fokusert på utvikling og produksjon av avansert utstyr for saging og boring av betong.

Det ultimate system

Selv om det stadig blir flere så er det ikke alle som virkelig har forstått den tjeneste Anders Johnsen og hans firma Tractive AB har gjort for betongsag- og borebransjen. Han og teamet hans har fullført og utviklet en rekke trinn på reisen for å fullføre det ultimate betongskjæresystemet som kombinerer fleksibilitet, effektivitet, økonomi, ergonomi og enkelhet.

Anders er fremdeles ‘primus motor’ og ‘drivkraften’ bak Pentruders utviklingsteam og deres innovative løsninger. I en annen artikkel kan du lese om de meget spennende og innovative produktene som er på vei.

Stor lidenskap

Men nå tar vi et lite hopp tilbake til motorsportens verden. Å kjøre rally er fremdeles Anders og hans kone Ingrid’s store hobby og lidenskap. De kjører race i VeteranRally (FIA History Rally), og vant til og med for noen år siden. Anders kjører bilen og Ingrid leser kart. Og kanskje finner han her stadig ny inspirasjon til å lage enda bedre og mer effektive løsninger.

Selv om veien blir til mens du, æh…kjører, så har han en fordømt god kartleser. Vi antar derfor at retningen allerede er klar og at framtiden vil vise enda flere spennende og innovative løsninger fra hans hånd.

Link til Tractive’s hjemmeside >

Se våre Pentruder produkter her >

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *