Fjellsplitting - Vi veileder deg

Vi leier ut og selger utstyr for fjellsplitting. Om arbeidsplassen din er for liten/arbeidsområdet ditt er for lite, og bruk av sprengstoff ikke er mulig grunnet nærliggende boliger, er fjellsplitting en velegnet metode. Man kan splitte fjell på ulike måter, for eksempel med kiler eller hydraulikk. Her kan du lese om hvilken fjellsplittingsmetode som passer best til ditt prosjekt. Vi har lang erfaring med fjellsplitting og merkevaren Darda, og hjelper deg gjerne. Ta kontakt i dag!

Fjellsplitting

Hva er fjellsplitting?

Fjellsplitting er en vibrasjons- og støvfri metode for fjerning av bergmasse. Det er perfekt å bruke i tettsteder eller sensitive miljøer. Siden det er en meget skånsom metode trenger du ikke bruke tid og penger på dyre og tidkrevende befaringer. Vi har forskjellige størrelser på fjellsplittere , så du kan få akkurat riktig oppsett til prosjektet ditt. Vi har håndholdte fjellsplittere, Darda C4 og Darda C12, som en person kan løfte selv. Vi har også store fjellsplittere som Darda C20, som må monteres på en gravemaskin.

Forskjellige typer fjellsplitting.

  1. Darda, hydraulisk fjellsplitting

  2. Fjellsplitting med slegge og kiler

  3. Snegledynamit

Fjellsplitting

Hvordan splitter man fjell?

1. Bor et hull. Det må du gjøre uansett om du skal sprenge eller splitte.

2. Putt noe som ekspanderer med stor kraft ned i hullet.

Dette kan gjøres manuelt med slegge og kiler, eller med et hydraulisk aggregat. Med et hydraulisk aggregat som drives på vanlig 230 V 1-fase, slipper du å bruke fysisk styrke og armkraft. Med hydraulisk splitting går jobben raskere siden du får fjernet mer materiale av gangen.

Fjellsplitting

Hva må man tenke på når man splitte fjell med Darda hydraulisk fjellsplitter?

1. Borehullets dimensjon

Borehullets dimensjon spiller en stor rolle for å oppnå ønsket resultat. Borehullets diameter må ikke være for lite. Da kan det kan bli vanskelig å plassere fjellsplitteren inn i hullet. Om diameteren er for stor blir splittekraften ikke sterk nok. Dybden på borehullet er viktig fordi splitteren ikke skal treffe hullets bunn, og skades. Det er også viktig at grus og stein ikke faller ned i hullet, at hullet er rett og at det ikke har noen hindringer før du plasserer fjellsplitteren. Informasjon om hvilke borehulldimensjoner som passer til hvilken fjellsplitter finner du her på vår hjemmeside.

 

2. Sjekk boremønstre

Som regel bruker du en fjellsplitter for å fjerne fjellmasse og gjøre plass til noe annet. Da er det vanlig å bore hull på en linje ut mot en side, slik at de løse fjellmassene faller unna. Noen ganger må du først konstruere en kant. Det gjør du ved å bore skrått nedover og splitte oppover. Avhengig av type materiale, og dybden av den massen du skal fjerne, kan det være behov for å bore flere hull og splitte flere ganger. Den enkleste måten å splitte er etter en linje, for så å flytte splittingen suksessivt bakover til ønsket sluttlinje. Om du i etterkant ønsker å gå dypere følger du samme prosedyre som på den nye fremsplittede flaten. Avstanden mellom hullene og frem til kanten varierer, og er avhengig av fjellets struktur. Et godt råd er å begynne med kortere avstander mellom hvert splittepunkt, og så øke suksessivt når du merker at fjellet splittes enkelt. Vi har guider med bilder og tips til hvordan du utfører fjellsplittingsarbeid. Du kan også ringe eller sende mail.

 

3. Håndtering av fjellsplitter

Håndholdte splittere kan du selv løfte opp og ned i hullene. Husk at du må smøre skliflatene på annethvert hull for å holde friksjonen til et minimum. Dette er viktig fordi mer friksjon gir dårligere splittekraft, øker slitasjen og øker risikoen for skade på de aktive delene. Når du har plassert den håndholdte splitteren i hullet og kilen faller ut, holder du i de hydrauliske slangene slik at Dardan/splitteren ikke faller i bakken når fjellet er splittet.

 

4. Bruk verneutstyr

Selv om splittingen foregår på en skånsom måte anbefaler vi at du bruker hansker, vernebriller og hørselsvern. Langermet jakke/genser og lange bukser er også å foretrekke, siden stein og andre gjenstander kan løsne og skade deg med sine skarpe kanter.

Tillatelse

Sprengtillatelse – Får man splitte fjell?

For sprengningsarbeid trenger du tillatelse. Med Darda, våre hydrauliske fjellsplittere, kan du splitte fjell uten å søke om sprengtillatelse og måtte betale for dyr befaring. Fjellsplitting er presist, i tillegg til at leie av utstyret du trenger gjør det kostnadseffektivt.

Spräcka berg kostnad

Hva koster fjellsplitting?

Vi kan gi deg et relativt presist prisoverslag ved dagleie, og på kjøp av utstyr og reservedeler. Totalkostnaden på et prosjekt avhenger av forutsetninger, ledetider og forkunnskap. Ønsker du nøyaktig pris på en jobb er det best at du kontakter en av våre kunder på proffmarkedet og får et tilbud. Om du kontakter oss, kan vi koble deg til en bedrift nær deg som hjelper deg med det du trenger.

Vanlige spørsmål om fjellsplitting

Utstyret er mobilt og er enkelt å frakte i en vanlig personbil. Utstyret består av et hydraulisk aggregat og en hydraulisk sylinder som du ikke trenger noen sertifikater for å bruke.

De fleste som tester en Darda for første gang blir svært imponerte over hvor raskt og stille splittingen foregår. Selv om prosessen er stille er det opptil 500 tonn splittekraft (teoretisk splittekraft på 800 tonn) i én Darda, og den er ledende på kraft i sitt segment.

Det er en svært effektiv, rask, sikker, stille og enkel metode, som også er vibrasjons- og støvfri. Den fungerer like bra til å splitte fjell, som betong og løse steiner. En håndholdt Darda er enkel å flytte, og er ideell når du skal splitte inntil en bygning eller andre plasser som er utilgjengelige. Du slipper også all kostnad med sprengstoff, som rystelsesmåling av nærliggende bygninger og innleie av en person med sprengningssertifikat.

All terrengforandring er i utgangspunktet søknadspliktig om det avviker fra reguleringsplanen for området arbeidet skal utføres på. Det er og lurt å sjekke hva som gjelder i din kommune. Trenger du hjelp kan du alltid kontakte oss på Akutt.

Bruker du den manuelle metoden med slegge og kiler, er det vanlig å bruke flere kiler samtidig for å splitte store blokker og ha kontroll over splittingen. Men hydraulisk splitting trenger du én Darda som du bruker hull for hull. Om du ønsker en så rett kan som mulig må du bruke flere splittere samtidig, uansett om du bruker manuel eller hydraulisk metode med Darda. HUSK! Det finnes ingen garantier for at kanten blir helt rett uansett, siden det er fjellets struktur som bestemmer hvordan det splittes.

Når hullene er boret tar det noen få minutter å splitte, og noe tid på å løfte opp sylinderen og plassere den i neste hull. Denne prosessen gjentar du til splittingen er ferdig. Med snegledynamitt tar det som regel 24 timer fra du fyller hullet til splittingen er ferdig. I tillegg må du beregne tid til planlegging, boring og fjerning av masse, og ta høyde for andre variabler som utstyr, forkunnskaper og forutsetninger. 

Produkter til fjellsplitting

Eco
Fjellsplitt Darda C12 fra Akutt
Fjellsplitt

Darda C12

Kraft 413 tonn
Borehulldiam. 45 - 48 mm
Lengde sylinder 1360 mm
Eco
Fjellsplitt Darda C9 fra Akutt
Fjellsplitt

Darda C9

Kraft 200 tonn
Borehulldiam. 45 - 48 mm
Eco
Fjellsplitt Darda C4 fra Akutt
Fjellsplitt

Darda C4

Kraft 230 tonn
Borehulldiam. 35 - 38 mm
Lengde sylinder 995 mm
Eco
Darda c20
Fjellsplitt

Darda C20

Splittkraft 1800 t
Vekt 285 kg
Dybde og diameter hull 950 mm 76 mm
Eco
Fjellutstyr tilbehør Darda EP2
Fjellutstyr tilbehør

Darda EP 2 3-fas

Strøm 3-fas / 400 V /16 A
Pumpe 1,6 - 5,0 l / min
Støynivå 92 dB (A)
Eco
Fjellutstyr tilbehør Darda AP2 fra Akutt
Fjellutstyr tilbehør

Darda AP 2

System Trykkluft (7 bar)
Pumpe 1,6 - 5,0 l / min
Vekt 40 kg
Eco
Fjellutstyr tilbehør Atlas Copco LP 9-20 E fra Akutt
Fjellutstyr tilbehør

Atlas Copco LP 9-20 E

Pumpe 20 l / min 150 bar
Vekt 68 kg
Strøm 400V / 32 A
Eco
Fjellutstyr tilbehør Atlas Copco XAS88 fra Akutt
Fjellutstyr tilbehør

Atlas Copco XAS88

Kapasitet 5 m3 / min
Trykk 7 bar
Vekt 749 kg
Eco
Fjellutstyr tilbehor Kemppi PSL 55 fra Akutt
Fjellutstyr tilbehør

Kemppi PSL 55 omformer

Spenning 3-fas 220 V 63A -> 400 V 32A , 50-60Hz
Fjellutstyr tibehør Himoinsa 60kVA fra Akutt
Fjellutstyr

Himoinsa 60 kVA

Driftstid per tank ved 75% kapasitet 40 timer
Faser 3-fas
Volt 400 / 230 V
Uttak 2x 16 Amp 1x 20 Amp 1x 32 Amp
Fjellutstyr tilbehor Himoinsa dieselgenerator fra Akutt
Fjellutstyr tilbehør

Himoinsa

Spenning 3-fas / 400 V
Drivstofftank 130 l
Vekt 1476 kg
Fjellutstyr Tilbehor Ironside 6,6 fra Akutt
Fjellutstyr

Ironside 6,6 kW

Vekselstrøm 230-400 V
Maks effekt 4000-8300 VA
Uttak 1 Schucko, CEE 400V16A 3-fas, CEE 230V 16A
Eco
Fjellutstyr tilbehør Kaeser M50E fra Akutt
Fjellutstyr

Kaeser M50E

Motor 25 kW
Strøm 63 A 3-fas 400V
Luftmengde 5 m3/min ved 7 bar

Flere guider

Guider

Wiresaging

Les mer
Guider

Fjerne fliser

Slik fjerner du fliser - AKUTT
Les mer
Guider

Riving

AKUTT - Vi kan rivning og demolering
Les mer
Guider

Kjerneboring

Les mer

Kontakt salg

Vi tror på direkte personlig service og ønsker du svar på noe, enten på telefon, epost eller skjemaet, så er vi klare for å svare på det du trenger.

Kontakt utleie

Vi tror på direkte personlig service og ønsker du svar på noe, enten på telefon, epost eller skjemaet, så er det Knut som svarer deg og han har full oversikt over tekniske data, tilgjengelighet og priser.